Betalen met een digitale munteenheid – Bitcoins – kan erg handig zijn. Er is sprake van betaalgemak, lage transactiekosten en van veiligheid en anonimiteit. Hierdoor is er minder kans op identiteitsfraude. Maar het digitale betaalmiddel kan ook zo zijn nadelen hebben. Een daarvan is dat de Bitcoin nog maar weinig bekendheid heeft. Dit betekent dat je er nog maar op enkele plekken mee kunt betalen. Wat zijn andere nadelen van de Bitcoin?

Waarde van de Bitcoin fluctueert

De koers van de Bitcoin ligt niet vast. Dit betekent dat de koers van deze digitale munteenheid constant kan veranderen. Dit kan in zowel negatieve als positieve zin zijn. De hoogte is afhankelijk van het vraag en aanbod. Hierdoor heb je nooit zekerheid over de waarde van je Bitcoins. De laatste tijd lijkt het enigszins stabiel, maar schommelingen van 10 procent komt nog vrij regelmatig voor. Dit kan nadelig voor je uitpakken. De eerste tijd zal hier ook niet veel aan veranderen, omdat de Bitcoin op dit moment nog als beleggingsinstrument wordt gezien. Verder zullen er maximaal 21 miljoen aan Bitcoins aangemaakt worden. Hierdoor is deze digitale munteenheid onderhevig aan deflatie.

Complexiteit

Het elektronische aspect voor de Bitcoin is voor sommige mensen erg handig. Anderen hebben hier problemen mee. Wat dacht je van het minen of delven van Bitcoins? Je moet weten hoe het systeem in elkaar steekt en hoe je ermee om moet gaan. Als het op geld aankomt geven mensen toch vaak de voorkeur aan iets tastbaars en eenvoudigs. Daarnaast is het de vraag of de Bitcoin het zal overleven. Wellicht komt er een nieuwe variant van cryptisch geld die de Bitcoin overbodig maakt.

Anonimiteit en zware beveiliging

Een wallet wordt in principe anoniem voor je aangemaakt. Daarnaast is het een zeer goed beveiligde encryptie. Het is immers vergelijkbaar met een bankrekening dat je via internetbankieren beheert. Een goede beveiliging is belangrijk, maar dit kan ook nadelen hebben. Op deze manier kan er namelijk ook betaald worden voor zaken die niet helemaal pluis zijn. Criminelen en belastingontduikers kunnen heel handig gebruik maken van dit systeem. Er is namelijk geen centraal orgaan – zoals een bank – die toezicht houdt op de Bitcoin. Op dit punt is er tevens kritiek vanuit de overheid. Doordat er betalingen kunnen worden verricht zonder dat er een bank aan te pas komt, kunnen deze betalingen moeilijk of niet getraceerd worden. Hier hebben diverse regeringen hun bedenkingen bij.

 

Er zijn ook risico’s

Ondanks een goede beveiliging, loop je toch kans om bestolen te worden. Indien een hacker de code van een Bitcoin account weet te achterhalen, kan deze zo een Bitcoin portemonnee leegtrekken. En hoe zit het met de eigenaren? Deze kunnen er ook met alle digitale portemonnees vandoor gaan. Daarnaast is er het risico dat de Bitcoin op den duur verboden zal worden. Dit is een gevolg van de overheden die er geen vat op hebben. Zeker wanneer de Bitcoin goed gaat lopen en geaccepteerd zal worden als algemeen betaalmiddel. Hierdoor kan het algemene financiële systeem in gevaar komen, maar ook qua criminaliteit vindt de overheid deze ontwikkelingen niet wenselijk.

 

 

Rate this post
(Visited 38 times, 1 visits today)