Bitcoin is een vorm van digitaal geld dat gebruikt kan worden om een betaling te verrichten of om te sparen. Je kunt Bitcoin kopen via internet en je bewaart de Bitcoin in een digitale portemonnee of wallet op je computer. Elke Bitcoin is uniek wat inhoudt dat wanneer je een Bitcoin kwijt bent deze permanent zal verdwijnen. De waarde van 1 Bitcoin staat niet vast en is afhankelijk van de beurs. Zo kan de waarde van een Bitcoin van de ene op de andere dag behoorlijk meer of minder waard zijn geworden.

De waarde van 1 Bitcoin kan gevolgd worden door de beurs en de bijbehorende koersgrafieken te bekijken. Door de grafieken goed te bestuderen en te controleren is het goed mogelijk om je Bitcoin te verkopen voor de beste prijs. Omdat er geen tussenkomst van een bank nodig is zal een betaling erg snel plaatsvinden, zelf wanneer er geld wordt overgemaakt naar een persoon of bedrijf in het buitenland. Je hoeft dus nooit dagen te wachten tot je Bitcoin worden overgeschreven naar het buitenland. De transactiekosten zijn daarnaast in de meeste gevallen erg laag vergeleken met een transactie met geld.

Digitale portemonnee

Je Bitcoins worden bewaard op je computer in een zogeheten digitale portemonnee of wallet. Je Bitcoins zullen zich niet direct in de digitale portemonnee of wallet bevinden. In de wallet zijn namelijk één of meerdere sleutels. Deze sleutels geven je toegang tot je Bitcoin en zijn dus ontzettend belangrijk. Je kunt meerdere wallets op je computer hebben staan. Dit is vooral handig wanneer je veel Bitcoin hebt en je deze liever niet in één wallet wilt hebben staan. Je kunt een wallet op je computer zetten maar ook op bijvoorbeeld een usb-stick of op een externe harde schijf.

Op deze manier zijn je Bitcoin altijd binnen bereik en is het altijd en overal mogelijk om met je Bitcoin te betalen of om Bitcoin te kopen en te verkopen. Je kunt ervoor kiezen om je wallet zelf te beheren of om dit te laten doen door een bedrijf of dienst. Beide mogelijkheden hebben zowel voor- als nadelen, waardoor het verstandig is om deze goed van te voren te bekijken om zo een goede keuze te kunnen maken. Het voordeel van het laten beheren van je Bitcoin is bijvoorbeeld de mogelijkheid om een back up te maken of te laten maken. Een nadeel is het risico dat het bedrijf je Bitcoin verliest of kwijtraakt. 

Wisselkantoor

Een wisselkantoor koopt en verkoopt Bitcoin van gebruikers. Vaak is het mogelijk om via iDEAL Bitcoin te kopen en te verkopen, waardoor het heel gemakkelijk en eenvoudig is om Bitcoin te kopen en te verkopen via een wisselkantoor. Je kunt Bitcoin verkopen bij een wisselkantoor door het gewenste aantal Bitcoin in te voeren en door de verkoop te bevestigen. Voordat je Bitcoin kan kopen of verkopen bij een wisselkantoor is het vaak nodig om eerst een account aan te maken en een bedrag over te maken ter controle.

Dit is vereist omdat je op deze manier jezelf kunt identificeren. Vaak ontvang je het geld van de verkochte Bitcoin erg snel; in de meeste gevallen staat het geld al binnen 24 uur op je rekening. Wanneer je Bitcoin koopt of verkoopt via een wisselkantoor betaal je vaak wel een extra bedrag omdat het wisselkantoor natuurlijk wilt verdienen aan de transacties. Het kan goedkoper zijn om Bitcoin te verkopen via de exchange, echter zal dit meer tijd kosten en heb je hier meer technische kennis voor nodig.

Exchange

Je kunt er voor kiezen om je Bitcoin te kopen of te verkopen via de exchange. De exchange is een ruilbeurs voor Bitcoin waar gebruikers zelf Bitcoin kunnen kopen en verkopen. De exchange zelf koopt of verkoopt dus geen Bitcoin maar maakt het kopen en verkopen van Bitcoin slechts mogelijk. Het grootste voordeel van het verkopen van Bitcoin via de exchange is dat je geen extra kosten betaalt zoals dit bij een wisselkantoor wel het geval is.

Een ander nadeel is het technische inzicht dat nodig is wanneer je Bitcoin wilt gaan verkopen. Dit is vaak wat lastiger en ingewikkelder dan het verkopen van Bitcoin bij een wisselkantoor. Daarnaast moet je jezelf vaak identificeren met je paspoort of rijbewijs voor je Bitcoin kunt gaan kopen of verkopen via de exchange.

Rate this post
(Visited 59 times, 1 visits today)