De Bitcoin is een online betalingsmiddel. Deze digitale munteenheid bewaar je in de zogenoemde Bitcoinwallet. Hiermee kun je Bitcoins versturen en ontvangen. Het is een betaalmiddel dat momenteel veel op het internet wordt gebruikt. Er komen geen overheden, banken en andere instanties aan te pas. Dit kan zo zijn voordelen hebben…
Maar waarom zou je een Bitcoinwallet of portemonnee aanmaken? Wat zijn de voordelen van een online portemonnee en betalingsmiddel?

Betaalgemak

De Bitcoin is een munteenheid die in elk gewenst bedrag overal naartoe gestuurd kan worden. Er is geen minimumbedrag, waardoor je zelfs voor een paar cent een betaling kunt doen. Bovendien is er geen ingewikkeld systeem nodig voor dit betalingsmiddel. Hierdoor betaal je heel weinig transactiekosten. Bovendien zijn de Bitcoins binnen enkele seconden tot minuten overgemaakt.

Wereldwijde betaling

Met een klik op de knop staat het geld op het account van de tegenpartij. Er zijn geen wachttijden. Het is bijna net zo gemakkelijk als het versturen van een e-mail of chatbericht. Bovendien is Bitcoin niet gebonden aan een locatie. Wil je een betaling naar Canada versturen? Dan kan het binnen tien minuten op het account van de tegenpartij staan. Er komt geen bank aan te pas, die drie werkdagen de tijd nodig heeft op het geld op plek van bestemming te krijgen.

Veiligheid, zekerheid en anonimiteit

Het hele systeem van de Bitcoin wallet is beveiligd met een zware encryptie. Hiermee wordt de veiligheid van jouw portemonnee gewaarborgd. Wanneer je een mail met een speciale Bitcoin-code krijgt, dan betekent dit dat het bedrag ook daadwerkelijk hebt ontvangen. Hierdoor heb je een stukje zekerheid, want het risico op ongedekte cheques is niet aanwezig. Daarnaast zijn de betalingen – die je met de Bitcoin doet – anoniem. Het is vergelijkbaar met het uitgeven van contant geld. Hierdoor loop je geen risico voor identiteitsdiefstal. Je privacy is gewaarborgd, wat een groot voordeel is.

Omzeiling banken

Bij het betalen via Bitcoin, wordt er geen gebruik gemaakt van banksystemen. Hierdoor beslis je volledig zelf naar wie je het overmaakt. Overheden, banken of andere tussenpartijen hebben geen invloed op je uitgaven. Bovendien is dit systeem handig, gezien het feit dan ongeveer 2.5 miljard mensen geen toegang hebben tot een bank. Door middel van de Bitcoin kan deze grote groepen mensen toch betalingen doen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat ze een internetverbinding tot hun beschikking hebben.

Bedrijven

Ook bedrijven kunnen hun voordelen doen met het gebruik van Bitcoins. Denk aan een nieuwe vorm van publiciteit, door een nieuw betalingsmiddel te accepteren. Hiermee kunnen ze klanten voor zich winnen. Bovendien is Bitcoins minder gevoelig voor fraude, omdat transacties niet teruggedraaid kunnen worden. Denk aan klanten die met hun PayPal of Creditcardbetalingen terugdraaien en op deze manier terugboekingsfraude plegen. Verder is er – zoals bij een creditcard – geen langdurige beveiligingscheck nodig waar bedrijven zelf voor opdraaien. Ze zijn niet verantwoordelijk voor de het verwerken van gevoelige informatie. Verder kunnen bedrijven natuurlijk ook gebruikmaken van de snelle betalingen en lange transactiekosten.

Rate this post
(Visited 55 times, 1 visits today)